Arend Postma vertoeft regelmatig in het Bin­nenbososch. Hij drinkt er kof­fie, doet indrukken en inspiratie op en schaaft aan zijn columns. René Schef­fer gaat er op visite, en Arnie Del­la Rosa schuift ook aan. Normaal gesproken heeft René een hekel aan visites, maar vandaag gaat het soepel.

"We lopen door de Maurikstraat langs twee gezichtsbepalende gebouwen: het Soephuis en de Azijnmakerij. Ik ben blij dat die er nog staan, want er is in Zeist veel en soms rücksichtslos gesloopt. Ik besef me dat ik me eindelijk een echte Zeistenaar ben gaan voelen".

"Mijn vader was KNIL-militair. In 1942 werd hij krijgsgevangen gemaakt. Door de ervaringen bleef 'de oorlog in zijn hoofd'. Vrijheid heeft hij niet echt beleefd. Ik vind het zelf ook lastig om vrijheid te beleven wan­neer ik de huidige situatie in de wereld zie (Gaza, Oekraïne)".

Niels van 't Hof­f is een 49-jarige bewoner van Vol­lenhove die graag filosofeert over het leven en die graag schrijft. Hij heeft een autistisch brein en is slechtziend, houdt van muziek en is sterk in IT. In zijn column schrijft hij over zijn liefde voor Judith, een verhaal dat helaas niet goed afloopt.

In juni 1944 stortte aan de Utrechtseweg een Canadese Lancaster KB734 bom­menwerper neer. Het Geheugen van Zeist en Luchtoorlog Zeist heb­ben op 14 april gedenkstenen onthuld op...Lees meer... 

Iedere zater­dag loop ik in de vroege ochtend door Zeist. Laatst nam ik een andere route: parkeergarage in, trap­petje op, trap­petje af, duister, daglicht, leegte, auto’s, kaal, mensen. Er waren lantaarns die naar de hemel wezen. Verdiepingen met hekken. Zeist heeft haar eigen kerkers.

De Wegh der Weegen werd in 1650 aangelegd van Utrecht naar Amersfoort en loopt langs Zeist en Huis ter Heide. Een stichting waakt over het unieke karakter van deze weg. Maarten had een gesprek met Stichtingsvoorzitter Henk van den Broek (75) en pen­ningmeester Cees Dub­beld (72).

KunstenHuis Idea organiseerde rond de Boekenweek een schrijfwedstrijd ‘Mooi woord in je moerstaal’, pas­send bij het Boekenweekthema: ‘Je moerstaal’. Win­naar Ewout Schröder kreeg de prijs uitgereikt door cultuurwethouder Laura Hoogstraten voor zijn verhaal over ‘Lanterfanters’.

Aan de Breul­laan ligt de kantorenvil­la Breulburcht, met een mysterieus verleden. De gevel verbergt de begin 1944 opgeleverde maar door de Duitse Luftwaf­fe nooit in gebruik genomen Cäsar com­mandobunker. Arnie nam een kijkje en dook in de geschiedenis.

No Internet Connection