't Is uniek in Nederland, inwoners die helpen bij het op orde brengen van de gemeentelijk begroting. Zo zorgden de Inwoners Advies Commissie (IAC) van 150 Zeistenaren voor een bezuiniging van 1,7 miljoen. Filmmaker Frans Bromet legde het proces vast.

Bekijk hier de trailer van de documentaire.

In deze commissie dachten 150 gelote inwoners in de eerste maanden van 2021 met de gemeente mee over  oplossingen om de gemeentelijke begroting in balans te krijgen. Dat leverde onder meer 1,7 miljoen euro aan besparingen op. Op verzoek van de gemeente maakte Bromet daar een film over. Deze wordt tijdens een bijeenkomst op 11 april voor het eerst vertoond. 

Hobbels en successen

In de 35 minuten durende film komen IAC-leden, raadsleden, de burgemeester, wethouders en ambtenaren aan bod, over het proces dat is gevolgd. Bromet spreekt met betrokkenen over de hobbels, twijfels, successen en de betekenis die deelname aan de IAC voor een aantal deelnemers heeft gehad. In de film wordt de IAC aangeduid met de landelijk breder gehanteerde term ‘burgerberaad’. 

Na de filmvertoning gaat een gespreksleider met aanwezigen in gesprek.

Online te volgen

De bijeenkomst vindt plaats in theater Figi in Zeist op 11 april van 20.00 uur tot 21.15 uur. De inloop is vanaf 19.30 uur, en de borrel na afloop duurt tot 22.30 uur. Ook is de bijeenkomst via www.zeist.nl/iac live online te volgen. Inwoners die bij de bijeenkomst in Figi aanwezig willen zijn, kunnen zich uiterlijk 6 april aanmelden via www.zeist.nl/sameninbalans. Op die pagina staat ook een korte trailer van de film.

1,7 miljoen euro

De Inwoners Advies Commissie van 150 willekeurig gekozen inwoners was actief van januari tot en met maart 2021. De commissie kwam met 62 voorstellen. Deels ging het om besparingen, deels om voorstellen waarmee de IAC een impuls wilde geven aan het goede leven in Zeist. De gemeenteraad heeft 40 voorstellen overgenomen. Deze voorstellen staan tezamen voor een besparing van jaarlijks 1,7 miljoen euro. Mede door de Inwoners Advies Commissie heeft de gemeenteraad op 9 november een sluitende begroting kunnen vaststellen. 

Op www.zeist.nl/sameninbalans is meer te lezen over de IAC, het proces, de IAC-voorstellen en het raadsbesluit over de begroting. De opname van de bijeenkomst op 11 april is naderhand via www.zeist.nl/iac terug te kijken.