Een sliert aan in kerstsfeer verlichte vrachtwagens dat ronkend door Zeist trekt. Of het de laatste jaren zo vertrouwde beeld in de decembermaand nog terugkeert, is onwaarschijnlijk. De bedenker Jop Nieuwenhuizen ervan heeft er in elk geval geen zin meer in.

'Niet meer van deze tijd', klonk af en toe al.
En recent nog: ‘Niet consequent om hiervoor een vergunning te bieden.” 

De Verlichte Truckparade kwam een aantal jaren geleden uit de koker van ondernemer Job Nieuwenhuizen, die Zeist de decembermaand in Zeist van wat meer vrolijkheid wilde voorzien. Het leverde - met een kleine pauze in coronatijd - sinds 2016 onder meer een ijsbaan, kerstkramen, een Santarun, shopevenementen én dus die kleurige optocht van trucks op, aan het eind van ieder jaar. Stad en land liep Nieuwehuizen af om de mooiste vrachtwagens te kunnen laten meerijden. 

Maar behalve veel kijkers langs de kant leverde de laatste editie ook een reactie op aan het gemeentebestuur. ,,De gemeente betoogt aan de ene kant dat we absolute energieneutraliteit moeten nastreven en in 2030 minstens 50 procent van onze energie duurzaam moeten opwekken op eigen grondgebied. Als je zo serieus bezig bent met duurzaamheid, moet je er ook voor zorgen dat je onnodige uitstoot beperkt waar dat maar kan", zegt Zeistenaar Gerard Rutteman, die een kritische brief aan burgemeester en wethouders stuurde. ,,Wees consequent.”

Lees hier verder op www.ad.nl

 

Organisator Jopp Nieuwenhuizen reageert boos:

"We Hebben er veel plezier aan beleefd en samen met Rik van Berkulo uitgebouwd tot het Event van het jaar in Zeist!
Echter na veel onwaarheden, dreigementen en vooral veel schreeuwen van de Groene Kant zonder enig dialoog en ondanks dat wij de Verlichte Kerst Truck Parade reeds 2 jaar geheel co2 neutrale vrije opzet heeft is de groene golf nog steeds niet tevreden?!?
Ik zag dit al aankomen in een tijd van woningnood maar niet kunnen bouwen door stikstof……snap jij het nog??
En juist door de druk vanuit deze kant, waarbij niet alleen ik als organisator maar ook nog eens als persoon in privé tot op het bot werd beledigd dit jaar en werd geconfronteerd met allerlei teksten wat geheel niet gepast was naar mijn persoon.
Ook hoe groot de opkomst ook afgelopen jaar weer was, ruim 60.000 man van heinde en ver en mensen allemaal thuis feestjes hadden georganiseerd, tijdens de verlichte Kerst truck parade hoe alleen ik me voelde in de verdediging van het Event!
Daarom Is inderdaad de lol er inderdaad geheel af als je nagaat hoeveel uur er in wordt gestoken en hoeveel werk erin zit zonder persoonlijk verdienmodel elk jaar enkel voor een vol en gezellig bruisend centrum.
Laten we dan ook hopen dat het hierbij ophoudt, al heb ik daar een zeer hard hoofd in…..ik denk dat het enkel het begin is….
Straks is het bepaalde winkels, dan bepaalde ondernemingen en dan bepaalde events en slaan we compleet door!
Voordat we het weten is de kaalslag alleen maar nog veel veel groter in ons mooie Zeist!
Want zoveel houden we al niet over na 2 jaar Corona en huidige energie crisis in Zeist….
En worden we wakker op een dag en is er niks….want ondernemen wordt er niet makkelijker op en dan mag je voor alles naar centrum Utrecht rijden.
Krijgen we gevalletje als het kalf verdrinkt dempt men de put…
Zeg het nu alvast MIJ NIET BELLEN!!
Namens mij en Rik willen we iedereen bedanken voor de steun en onze truckers bedanken voor de mooie warme jaren laten we hopen dat Rik de kracht vind deze mooie bonte stoet voor te zetten…
Groet
Jop