Historicus Maarten Van Rossem (Zeist 1943) treedt op 3 juli op in de Broederkerk in Zeist. In 'Van Rossem vertelt' bij RTV Utrecht belicht hij al jaren historische onderwerpen. Zes daarvan zijn Zeister verhalen, zoals de geschiedenis van Hernhutters.

De Evangelische Broedergemeente, ook wel herrnhutters genoemd, en het dorp Zeist worden al ruim 250 jaar in een adem genoemd. De vestiging in Zeist is puur toeval. Slot Zeist en de hoge heerlijkheid Zeist stonden in 1745 te koop. De Amsterdamse koopman Cornelis Schellinger, lid van de Broedergemeente, kocht de heerlijkheid om er een Broedergemeente-kolonie te kunnen stichten. Op de weiden voor het Slot ter weerszijden van de oprijlaan werden twee pleinen aangelegd.

 

 
 

De Evangelische Broedergemeente (Unitas Fratrum), waarvan de leden ook wel de hernhutters of de Moravische broeders worden genoemd, is een piëtistische opwekkingsbeweging daterend uit de eerste helft van de 18e eeuw. De Evangelische Broedergemeente had in december 2010 wereldwijd ongeveer 985.000 leden. . . . .