Bijna blinde burgemeester laat hele zaal blinddoek omdoen: 'Dit is mijn wereld'. Naast haar blindenstok hanteert ‘blindfluencer’ Tjarda Struik nu ook de voorzittershamer in de Leiderdorpse gemeenteraad.

De 37-jarige VVD’er was onder meer gemeenteraadslid in Zeist, maar bekender is ze door haar filmpjes op TikTok. Daar geeft ze haar volgers een inkijkje in haar leven waarbij ze steevast begint met de zin: “Hoi, ik ben Tjarda en ik ben bijna blind.”

Commissaris van de Koning Jaap Smit beëdigde haar dinsdagavond officieel tot burgemeester in een bomvolle raadszaal. “Ik ga een stap zetten in uw Leiderdorp, maar ik wil u uitnodigen om ook een stap te zetten in mijn wereld”, sprak Struik de aanwezigen toe. “Voelt u allemaal eens onder uw stoel.” Daar vonden de aanwezigen een oogmasker dat ze vervolgens ook moesten omdoen. “U zult merken dat uw andere zintuigen nu heel goed hun best gaan doen om meer informatie te krijgen. U gaat meer horen.”

Na het opzetten van de blinddoek werd het stil in de raadszaal. “Dit is een klein beetje mijn wereld”, zegt Struik. “Ik zie nog net iets meer, maar u merkt dat u niet meer wordt afgeleid door wat u ziet. U gaat één ding net iets meer doen, en dat is luisteren.” Waarmee ze maar wilde zeggen wat ze in eerste instantie ook echt wil doen in Leiderdorp. Struik prees in haar verhaal ook de inwoners van Leiderdorp die haar erg welkom doen voelen. “Ik kreeg veel berichten van mensen die me willen helpen Leiderdorp te laten horen, te laten beleven.”

Vijf procent
Na twaalf jaar burgemeester van Leiderdorp te zijn geweest nam Laila Driessen vorige week officieel afscheid van Leiderdorp. Haar opvolgster is een stuk jonger en heeft een visuele beperking. Struik ziet nog maar vijf procent, maar dat weerhoudt haar er niet van om nieuwe uitdagingen uit te gaan. Bijvoorbeeld het leiden van een raadvergadering. “Het vraagt om goed naar elkaar te luisteren. Soms zijn we dat zelfs wel een beetje vergeten, dus ik hoop dat we ons daar op focussen”, zei ze eerder al.

Na afloop waren de raadsleden vol lof over het optreden van Struik. De voorzitter van de vertrouwenscommissie, Hugo Langenberg van Lokale Partij Leiderdorp, kijkt al uit naar één van de eerste activiteiten van Struik als burgemeester: de aankomst van Sinterklaas. “Dan barst het van de kinderen die haar allemaal kennen van TikTok. En dan kan ze zeggen: ik ben ben bijna blind, maar wel mooi burgemeester van Leiderdorp.”

Empathie
“Wat haar typeert is haar openheid, haar empathie, en dat ze niet meteen oordeelt. Je ziet de pure mens bij haar”, vindt Langenberg. Ook raadslid Prachee van Brandenburg (D66) is onder de indruk van Struik. “Ik ben erg gecharmeerd over alles wat ze nu tot nu toe heeft neergezet. En ik hoop dat Leiderdorp haar kan helpen om te groeien, en dat wij kunnen genieten van de capaciteiten die ze meebrengt. Ik hou erg van de nieuwsgierigheid en de frisheid die ze heeft. En ik denk dat ze zowel met jongeren als met ouderen goed de verbinding kan zoeken.”