Op 18 maart hebben auteurs Jan van Es en Bernt Feis het eerste exemplaar van hun boek ‘In het Spoor van de Prins’ aangeboden aan burgemeester Janssen. Met deze boekuitreiking is ook het startsein gegeven voor de herdenking van het Rampjaar in Zeist.

1672

Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als het Rampjaar en het eigenlijke einde van de Gouden Eeuw. In 2022 is dit precies 350 jaar geleden. Zeist is tijdens het Rampjaar nog een kleine gemeenschap met wat boeren en eenvoudige ambachtslieden. Toch is het dorp in juli 1672 even het centrum van de wereld als Lodewijk XIV er enkele dagen met zijn gevolg verblijft. 

Geheugen van Zeist

Peter de la Mar is projectmanager namens Geheugen van Zeist: “Het is ontzettend leuk om te zien hoeveel organisaties met initiatieven komen om aan te haken bij de Rampjaarherdenking in Zeist! Bovendien zijn we vereerd dat het landelijk platform Zeist heeft uitgekozen voor de boekuitreiking in Slot Zeist. Al is dat niet helemaal toevallig. Het Slotcomplex dateert weliswaar van net ná het Rampjaar, maar er is wel degelijk een verband. In de jaren na het Rampjaar ligt het land namelijk in puin. De Staten van Utrecht hebben dringend behoefte aan mensen die helpen bij het herstel en de woeste gronden liefst wat verder cultiveren. De plannen voor het lustoord van Willem Adriaan van Nassau-Odijk komen daarom als geroepen.”