In juli 1672 verbleef Lodewijk XIV met een groot leger in Zeist. Wat deed de Zonnekoning Lodewijk XIV hier in Zeist? Het Geheugen Van Zeist en Cultuur Zeist organiseren op 8 oktober de Rampjaarroute met optredens op drie lokaties.

Beleef de sfeer van 1672 tijdens de Rampjaarroute

Op zaterdag 8 oktober organiseren Geheugen van Zeist en Cultuur Zeist de Rampjaarroute. Drie Zeister locaties vormen het decor van bijzondere voorstellingen met een link naar de gebeurtenissen in het Rampjaar 1672.

Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als het Rampjaar en het eigenlijke einde van de Gouden Eeuw. In 2022 is dit precies 350 jaar geleden. Zeist is tijdens het Rampjaar nog een kleine gemeenschap met wat boeren en eenvoudige ambachtslieden. Toch is het dorp in juli 1672 even het centrum van de wereld als Lodewijk XIV er enkele dagen met zijn gevolg verblijft. Daarom doet Zeist volop mee aan de landelijke herdenking.

Peter de la Mar (Geheugen van Zeist) is trekker van de lokale herdenkingsactiviteiten: “De Rampjaarroute belooft echt een hoogtepunt te worden. Met de Oude Kerk, Slot Zeist en Blikkenburg hebben we drie fantastische locaties gevonden die allemaal te maken hebben met het verhaal van Lodewijk XIV in Zeist. Dichter bij de sfeer van toen gaat u niet komen.”

Cultuur Zeist heeft gezorgd voor de programmering. Dick van Steenis vertelt: “Het is ontzettend leuk om het verhaal van 1672 te vertalen in passende optredens. Ik denk dat dat prima gelukt is. Wouter Harbers speelt muziek uit de 17eeeuw in de Oude Kerk, muziektheatergroep Poly Hymnia verzorgt een dramatische voorstelling in Slot Zeist en op de fundamenten van het oude Blikkenburg ontmoet u theatergroep Demasqué. Alle uitvoeringen vinden plaats om 13:00, 14:00 en 15:00 uur en worden steeds ‘historisch ingeleid’ door een Gildegids. Tussendoor is er tijd om van locatie te wisselen. Ik kijk er naar uit!”

De Rampjaarroute vindt plaats op zaterdag 8 oktober vanaf 13:00 uur. De toegang is overal gratis. 
Meer informatie over de Rampjaarroute:
https://www.cultuurzeist.nl/evenementen/rampjaarroute/
Meer informatie over de link van de drie locaties met het Rampjaar 1672:
https://www.geheugenvanzeist.nl/actueel/nieuws/het-rampjaar-in-zeist/