Op 1 november is creatieve hotspot Lab Lou geopend. In het oude Akkerflorapand aan de Weteringlaan huren sociale ondernemingen en kunstenaars werkruimte. De gemeenschappelijke ruimte is bedoeld voor het organiseren van evenementen en bijeenkomsten.

CROWDFUNDING VOOR LAB LOU

Oud tuincentrum wordt creatieve broedplaats

Lab Lou wordt dé creatieve en sociale hotspot in de regio. Het oude tuincentrum Akkerflora aan de Weteringlaan in De Bilt, bebouwde kom Zeist, is omgetoverd tot een broedplaats voor ondernemers en kunstenaars met een sociaal hart. Lab Lou is een crowdfunding gestart voor de inrichting van de gemeenschappelijke ruimtes. 

Creatieve en sociale broedplaats Lab Lou (spreek uit als Loe) is een feit. Op 1 november kregen initiatiefnemers Stadslab Zeist en Stichting LOU (Leegstand Oplossers Utrecht) de sleutel van de eigenaar. Kwartiermaker Merel de Jong: ,,We zijn een gouden combinatie. Stichting Lou weet hoe je creatieve én sociale meerwaarde creëert in leegstaande panden, Stadslab Zeist is een inwonersinitiatief en sociaal projectbureau met een groot lokaal netwerk. Samen realiseren we een plek voor ontmoeting en inspiratie, waar je terecht kunt om je dromen waar te maken en met een buurtbewoner een kop koffie drinkt.”

 

IMPACT

Het oude Akkerflora had lange tijd geen functie. De huidige eigenaar is blij dat er met de komst van Lab Lou een positieve impact op de omgeving gemaakt wordt. De Jong: ,,De eigenaar doet helemaal mee  en dat is precies wat deze plek typeert: sociaal, creatief en samen ondernemen.”

Lab Lou heeft een groot draagvlak. Gemeenten De Bilt en Zeist, Stadsregio Utrecht en de RSD steunen het initiatief financieel. Bijna alle werkunits zijn verhuurd. En er is nu al volop vraag naar mogelijkheden om te vergaderen en workshops, exposities of andere activiteiten voor de buurt te organiseren. 

De Jong: ,,Hoewel onze officiële opening gepland staat voor begin 2024, ontbreekt er nog één essentieel onderdeel: de inrichting.’’ De financiering voor de verbouwing is gelukt. ,,Maar voor onze droom van een bloeiende gemeenschap en een centrum voor creativiteit, hebben we nog € 25.000,- nodig om Lab Lou in te richten. Daarom vragen wij inwoners uit Zeist en De Bilt om mee te doen aan ons avontuur.’’ Van het geld worden bijvoorbeeld tweedehands tafels, stoelen, een beamer, podium, geluidsinstallatie en een keuken gekocht. Kortom, alles wat Lab Lou functioneel en gezellig maakt.

 

CROWDFUNDING

De crowdfunding loopt via platform Voordekunst en eindigt op 6 december. Elke bijdrage telt! En je krijgt altijd iets terug: natuurlijk eeuwige dank, maar ook jouw naam op een gekocht item, een VIP kaart voor het openingsfeest of lidmaatschap van de Lab Lou Familie. Voordekunst keert pas uit als 80% van het streefbedrag is behaald. Zo garanderen ze dat je aan een levensvatbaar initiatief bijdraagt. De Jong: ‘’We hebben alle steun hard nodig!” 

Voor een donatie: https://www.voordekunst.nl/projecten/16184. Meer weten over Lab Lou: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..