Tijdens de Week van de Duurzaamheid (9 tot 16 oktober) heeft de gemeente Zeist de organisatie Band op Spanning gevraagd om op twee plaatsen in Zeist de bandenspanning van personenauto's te controleren.

In totaal zijn bij deze actie 163 auto's gecontroleerd. Hiervan hadden 137 te zachte banden (84%)

  • onnodig veel benzineverbruik en
  • snellere slijtage van de banden. 
        

68 Euro per jaar

Band op Spanning heeft berekend dat de auto's met een te lage bandenspanning gemiddeld 19 liter per jaar meer brandstof verbruiken dan nodig is. Een autorijder kan gemiddeld ongeveer 68 euro per jaar besparen door zijn banden op de juiste spanning te houden. Hij bespaart op zowel brandstof als bandenslijtage.    

Samen 430.000 liter brandstof besparen

In Zeist staan ruim 38.000 auto's geregistreerd. Volgens de ANWB rijdt 60% van de auto’s in Nederland op te zachte banden. Dat betekent dat inwoners van Zeist samen ruim 430.000 liter brandstof per jaar kunnen besparen. Dat scheelt bijna 1.600 ton aan CO2, de hoeveelheid die 81 huishoudens in totaal per jaar uitstoten.    

Veiliger en beter voor het milieu

Een goede bandenspanning heeft diverse voordelen: een besparing op brandstof van 2 tot 5%, een betere wegligging en banden gaan langer mee. Daarmee levert een goede bandenspanning een bijdrage aan het beperken van klimaatverandering en verbetering van de luchtkwaliteit.   

Zelf bandenspanning checken

De ANWB adviseert om maandelijks de bandenspanning te controleren. Meestal zit in de bestuurdersdeur en/of in het klepje van de tank een sticker waar op staat wat de spanning moet zijn. Op het Zinzendorfplein staat een bandenpomp waar iedereen gratis de banden mee op spanning kan brengen. Na invoering van het kenteken van de auto, weet het apparaat zelf welke spanning er in de banden moet.

 
 

Bandenspanning is de overdruk die in de banden van een voertuig aanwezig is. Deze wordt gemeten met een bandenspanningsmeter en uitgedrukt in bar, atmosfeer, hectopascal of PSI (pound-force per square inch). . . . .