Met brieven en dagboekfragmenten vertelt historicus Luuc Kooijmans op een indringende manier het verhaal van de meidagen van 1940. Er is geen sprake van gemakzuchtig achter elkaar gekwakte citaten, maar van een listige compositie met spanningsopbouw.

De meidagen van 1940 is een ‘collectief dagboek’. Het is een aaneenschakeling van fragmenten uit brieven, dagboeken, aankondigingen, krantenverslagen, interviews. De nadruk ligt op ‘gewone’ mensen: inwoners van steden waar de Duitsers doorheen trokken, soldaten, predikanten, onderwijzers, ambtenaren. Al zijn er ook citaten van gezagsdragers: een burgemeester, een lid van de Raad van State, een minister.

Luuc Kooijmans groeide op in Zeist en ging naar de Rijksscholengemeenschap Schoonoord te Zeist (1968-1974) en studeerde vervolgens geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. In 1985 promoveerde hij cum laude op het proefschrift Onder regenten. De elite in een Hollandse stad. Hoorn 1700-1780.

In zijn boek Het geheim van de Valeriusstraat reconstrueert Kooijmans de verzwegen oorlogsgeschiedenis van de familie Kooijmans. Het boek begint met een verwijzing naar een passage uit de autobiografie Een weg tot niets van zijn jongere broer Marc Kooijmans (1959-2010), die op 51-jarige leeftijd aan kanker overleed. Uit beide boeken blijkt de grote impact van de oorlog op opeenvolgende generaties Kooijmans.

Kopen of online bestellen van De meidagen van 1940 van Luuc Kooijmans doe je natuurlijk hier bij:
Boekhandel Kramer & Van Doorn 
Slotlaan 221 030-6933033

 
 

Luuc Kooijmans is een Nederlandse historicus en schrijver. Hij is met name gespecialiseerd in de Republiek der Nederlanden in de 17e en 18e eeuw. Zijn werk werd vertaald in het Engels, Russisch en Pools. . . . .

No Internet Connection